Creierul uman este o structură complexă care a evoluat pe parcursul a mii de ani. Comparând însă cu dezvoltarea industrială ale ultimelor două secole, creierul nostru nu s-a schimbat într-atât de mult.Există o anumită parte a creierului numită centru pentru recompensă. Scopul său principal este de a susține comportamentul prielnic supraviețuirii și prosperității, prin oferirea plăcerii și sentimentului de bine. De fiecare dată când facem ceva benefic pentru supraviețuirea noastră, creierul ne dă o senzație de plăcere pentru a asigura repetiția acestor acțiuni și pentru a forma comportamentul care asigură supraviețuirea.
Această parte a creierului s-a dezvoltat cu mii de ani în urmă, într-un stadiu timpuriu al omenirii. Mâncarea era greu de procurat iar foametea constituia o amenințare la adresa omenirii. Pentru a asigura șanse reale de supraviețuire a omenirii, natura a oferit umanității conxiunea dintre mâncare și plăcere.
Creierul nostru nu poate detecta concentrația de nutrienți din mâncare în timp ce o mâncăm. Cu toate acestea, creierul poate să facă legătura cu trei ingrediente, drept indicatori indirecți pentru conținutul nutritiv al alimentelor pe care le consumăm, iar ca recompensă pentru detectarea lor, primim senzația de plăcere. Aceste trei ingrediente sunt sarea, grăsimea și zahărul.
În natură, prezența acestor trei ingrediente este relativ rară. Chiar și fructele, care sunt dulci conțin doar o cantitate moderată de zahăr, comparativ cu o bomboană sau o prăjitură, de exemplu. Doar câteva surse de mâncare conțin un nivel ridicat de sare, precum algele marine și până și grăsimea conținută în avocado, fructul numit „untul vegetal” nu este într-o concentrație mai mare de 22% (comparativ cu untul provenit din laptele de vacă, ce conține în medie 80% grăsime, sau uleiurile vegetale rafinate ce conțin până la 100% grăsime pură.)
Ori de câte ori un strămoș de-al nostru mânca un aliment ce conținea nutrienți necesari pentru organism, alături de cantități mici de sare, grăsimi sau zahăr, centrul pentru recompensă din creier se activa și transmitea senzația de plăcere și fericire în corp, pentru a asigura că acesta va continua să mănânce și va repeta să mănânce aceeași mâncare data viitoare când o va găsi disponibilă.
Acest mecansim care s-a dezvoltat cu mii de ani în urmă este și acum la fel și are același efect asupra noastră, în fiecare zi.
Pe parcursul ultimelor două veacuri, ne-am dezvoltat potențialul industrial și astăzi am rafinat versiuni ale zahărului pur (cuburi de zahăr sau sirop), grăsimi pure (uleiuri vegetale, unt sau untură) și sare rafinată (bine-cunoscuta sare de masă), care sunt oricând la îndemână. Am început să producem și să consumăm produse cu un conținut mare de zahăr, grăsime și sare, în timp ce creierul nostru este încă legat de un mediu în care mâncarea nu era ușor de găsit.
Astăzi, suntem în orice moment expuși la produse alimentare ce activează intens centrul nostru pentru recompensă a creierului, pentru că ele conțin cantități artificiale de sare, zahăr sau grăsimi.

Produsele ce stimulează în mod particular creierul nostru sunt cele ce conțin combinații de concentrații mari de sare, zahăr și grăsimi, în același timp. Unele combinații sunt atât de tentante, încât odată ce începi să le consumi, este greu să te oprești. Unele dintre ele sunt următoarele:
- Bomboane de ciocolată (grăsime & zahăr)
- Chipsuri (grăsime & sare & zahăr)
- Ketchup și alte sosuri (zahăr & sare), tentante mai ales în combinația cu carne grasă (zahăr & sare & grăsimi)
- Cartofi prăjiți cu ketchup (sare & zahăr & grăsimi)
- Nuci prăjite și sărate (grăsime & sare)
- Nuci prăjite, sărate și glazurate cu ciocolată (zahăr & sare & grăsimi)
- Prăjituri și biscuiți (zahăr & sare & grăsimi)
- Înghețată (grăsime & zahăr)
Ca rezultat al structurii creierului nostru, ce are scopul de a te feri de foamete, este ușor să pici în capcana de a consuma mâncare ce-ți provoacă plăcere în loc să-ți aducă un aport nutritiv.
Ce poți face pentru a rezista seducției alimentelor?
- Nu permite să ți se facă o foame de lup care să conducă la dezvoltarea apetitului. Acest lucru îți va determina creierul să se îndrepte direct către alimentele care activează centrul pentru recompensă a creierului (cele bogate în sare, zahăr și grăsimi). Alege să consumi gustări care să-ți mențină stabil nivelul de zahăr în sânge, gustări precum supe sau shake-uri Naturale Balance.
- Consumă alimente naturale, cu un conținut scăzut de zahăr, grăsimi și sare, neprocesate.
- Nu ține în casă alimente capcană, care oferă senzația de plăcere, precum cele bogate în zahăr, grăsimi și sare.
- Dacă îți este poftă de ceva dulce, consumă o opțiune sănătoasă precum un baton Natural Balance, care conține un nivel echilibrat al tuturor ingredientelor.
- Ai grijă la cantitățile de sare, grăsime și zahăr adaugate în mâncare, care activează centrul pentru recompensă.
Iar cel mai important, nu ceda gândului că „o sa iau o singură bucățică”. Așa cum ai aflat, creierul tău te va face să vrei mai mult.
Комментариев нет:
Отправить комментарий